Foto: TT/polisens förundersökning

Vallåkra-domen överklagas av 68-åringen

Uppdaterad
Publicerad

68-åringen som erkänt skotten i Vallåkra dömdes till fyra års fängelse för dråp. Nu överklagar försvaret domen till hovrätten.

Den 29 juni dömdes 68-åringen för dråp i Helsingborgs tingsrätt. Fyra års fängelse blev straffet för skotten som dödade två unga bröder i Vallåkra i oktober förra året. Nu överklagar hans försvarsadvokat Lars Kruse domen till hovrätten.

Försvaret yrkar att åtalet ska ogillas i sin helhet, men också att skadeståndet till de döda brödernas föräldrar ska undanröjas. 68-åringen vill också få tillbaka sitt beslagtagna hagelgevär och att avspärrningen av hans hem ska hävas.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Inför hovrätten har 68-åringen samma inställning som i tingsrätten; han medger att han skjutit bröderna men bestrider ansvar och hävdar nödvärn.

68-åringen delar tingsrättens tolkning av nödvärnssituationen i stort, men inte kring att våldet han använde var uppenbart oförsvarligt. Han menar att situationen den aktuella kvällen och den tidigare konflikten med bröderna talade för att han kunde förvänta sig dödligt våld, särskilt som en tredje gärningsman var på väg in genom källaren.

Försvaret menar också att 68-åringens sjukdom har påverkat hans fysiska och psykiska förmåga att handla och att den tid han hade på sig att agera var väldigt kort, han saknade andra alternativ att freda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Vallåkra

Mer i ämnet