Foto: Linda Ekström

Vårdmiss orsakade blodförgiftning – 78-åring dog

Uppdaterad
Publicerad

En 78-åring man som vårdades på medicinakuten på Helsingborgs lasarett drabbades av blodförgiftning och avled senare. Sjukhuset menar att infektionen hade kunnat undvikas och anmäler nu sig själv till Inspektionen för vård och omsorg.

78-åringen fick vård på medicinakuten i Helsingborg i slutet på augusti förra året. Man satte då en venkateter på honom och genom den ska han ha fått bakterier som gjorde att han drabbades av allvarlig sepsis, som förr kallades blodförgiftning.

Mannen dog av en hjärtsjukdom men Helsingborgs lasarett menar att den vårdrelaterade skadan kan ha bidragit till hans död.

Sjukhuset har vidtagit en rad åtgärder för att minska risken att något liknande händer igen. Händelsen anmäls nu också till Inspektionen för vård och omsorg så att myndigheten får utreda om och i så fall hur Helsingborgs lasarett gjort fel.

Sepsis

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som förr kallades blodförgiftning.

Sepsis är en infektion som kan vara livshotande och gör att organ som hjärta, lungor och hjärna inte fungerar som de ska. Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du drabbats av sepsis.

Symtomen kan komma snabbt, ibland på några timmar. Du känner dig oftast mycket sjuk.

Symtom:

  • frossa
  • feber över 38 grader
  • svårt att andas
  • förvirrad eller svår att få kontakt med
  • diarré eller kräkningar
  • mycket ont i mage, rygg, muskler eller leder
  • känsla av tydlig muskelsvaghet eller orkeslöshet

Ju fler symtom du har desto större är sannolikheten för sepsis.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.