Cecilia Malmberg Bråstedt är undersköterska i hemtagningsteamet i Helsingborg. Hon har drivit frågan om parkeringsböter. Foto: Leonora Toplica

Vårdpersonal i Helsingborg protesterar – vägrar betala p-böter

Uppdaterad
Publicerad

Vid hembesök riskerar hemvård och hemtagningsteam i Helsingborg att antingen få böter för felparkering eller att komma för sent till patienten. Nu har personalen från hemtagningsteamet fått nog och väljer att inte längre betala för sina böter.

– Det här är ett wake up-call för politikerna att personalen nu har tröttnat. Någonting måste göras åt det, säger Cecilia Bråstedt, undersköterska vid hemtagningsteam i Helsingborg.

Under den senaste månaden har personalen från hemtagningsteamet fått fyra böter. De som drabbas mest är nattpersonal och personal som åker ut vid akuta utryckningar som är tvungna att ”fulparkera” när det inte finns parkering i närheten.

”Köra runt i 30 minuter”

Cecilia berättar att det även är ett problem vid planerade insatser i centrum.

– Ibland har man fått köra runt i 30 minuter innan man har hittat en parkering. Det blir ett stressmoment då vi har en tidsmarginal på ungefär en kvart och vårdtagaren väntar på att vi ska komma.

Enligt förvaltningen försöker man hitta lösningar till problemet.

– Jag har full förståelse och respekterar att de tycker att det är ett problem och vi jobbar med det på alla sätt vi kan för att hitta så bra lösningar som möjligt, men det är en komplex fråga, säger Annika Andersson, omsorgsdirektör i Helsingborg.

Ska inte betala mer

Personalen har fått stå för alla parkeringsböter själva, men nu har de fått nog. De förbereder en namninsamling för att kunna ordna ett parkeringstillstånd under arbetstid.

– Vi i hemtagningsteamet har bestämt att vi inte längre tänker betala för våra böter, säger Cecilia Malmberg Bråstedt.

Om parkeringsböterna inte betalas så hamnar det hos Helsingborgs stad.

– Jag har full förståelse att man ledsnar om man får mycket böter. Vi måste hitta lösningar till grundproblemet, men vi kan inte använda skattemedel för att finansiera böter som personalen får, säger Annika Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.