S föreslår p-tillstånd för vårdpersonal Foto: Leonora Toplica

S föreslår p-tillstånd för vårdpersonal

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill att hemvårdspersonal och hemtagningsteam ska få parkeringstillstånd och därmed säkrade parkeringsmöjligheter.

I motionen står det att bristen på parkeringsplatser, när personal ska till vårdtagare, orsakar stress och kan ses som en arbetsmiljöproblem.

Nu vill man att kommunfullmäktige ska ge Stadsbyggnadsnämnden uppdraget att föra en dialog tillsammans med vård- och omsorgsförvaltningen, Helsingborgshem samt övriga fastighetsägare.

– Det är viktigt att personal är i tid hos vårdtagaren. Det är inte rimligt att personalen ska behöva parkera 500-600 meter bort och släpa med sig grejer. Det ska finnas möjlighet att parkera där patienten bor, säger Christel Håkansson (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Tanken är att personalen ska få tillstånd att kunna parkera på kommunens mark men målet är att kunna parkera överallt.

– Drömläget är att kunna parkera hos privata, det skulle underlätta för personalen att möta upp tiden hos vårdtagaren.

Inte politisk fråga

Men ordföranden tycker inte att politikerna ska lösa problemet.

– Jag tycker att förvaltningen får hålla i den här frågan. Det är inte en politisk fråga att vi politiker ska in och peta i detalj, säger Lars Thunberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Vad tycker du om Lars Thunbergs svar, är det en politisk fråga?

– Jag håller med och tycker också att förvaltningen ska stå för den frågan, men ibland när man lägger fokus och skriver en motion så får man fart på ärendet, säger Christel Håkansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.