Extremhettan har slagit rekord både i Helsingborg och Malmö Foto: Johan Nilsson/TT

Värmerekord på flera håll i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Meteorologen Linus Dock på SMHI beskriver det som skrämmande men också som en sommar som kommer gå till historieböckerna. På onsdagen slogs värmerekord i Helsingborg – det var den högst uppmätta temperaturen sedan mätningarna började 1949.

– Det är extremt på alla håll, den här sommaren kommer nog slå en hel del rekord gällande långvarig värme, säger Linus Dock, meteorolog på SMHI.

Mätningarna i Helsingborg började 1949 och under onsdagen uppmättes den högsta temperaturen sedan dess, 32,6 grader. Senaste rekordet är från 1975 då det var 32,5 grader.

Rekordvärme 2018

– Det var extremt varmt även i Malmö under onsdagen. 33,2 grader, exakt samma temperatur som sommaren 1994 som då var den högsta sedan mätningarna startade 1979, säger Linus Dock.

Svalare väder i helgen

Under torsdagen och fredagen kommer de höga temperaturerna att hålla i sig. I helgen kommer det att bli svalare, enligt prognosen.

– Sedan ser det ut att vara fortsättningsvis varmt, mellan 25-30 grader så långt jag kan se i rapporterna. Men det kan ändra sig, vi får in nya bud varje dag och förhoppningsvis kommer det in lite svalare luft.

Värmen över Sverige hänger ihop med den varma luften som sträcker sig över Danmark, Nederländerna och norra Tyskland. Där det också har slagits en hel del värmerekord de senaste dagarna.

Hänger den här extrema värmen ihop med klimatförändringarna?

– Det är svårt att säga men det spelar givetvis roll. Det är så här varma somrar och perioder som vi i alla fall kan förvänta oss med klimatförändringarna framöver, säger SMHI:s meteorolog.

Men än så länge är det mer klassat som väder än klimat – alltså mer kortsiktigt än långsiktigt.

– Men vi ska inte glömma att det var stora snömängder över landet tidigare i år, det är också en del av ett mer extremt klimat. Blir det här en trend som håller i sig, ja då har vi ett nytt klimat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet