Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jakob attackerades och mördades i Örkelljunga – mitt framför ögonen på sina vänner. Foto: SVT

Varningen till Jakob, 16, två månader innan mordet i Örkelljunga: ”Gå inte ut”

Uppdaterad
Publicerad

Redan två månader innan 16-årige Jakob dödades med 17 knivhugg i Örkelljunga fanns planer på att skada eller döda honom och han varnades för att gå ut. Det framgår av chattmeddelanden som kom till polisens kännedom efter mordet. Bakgrunden är svartsjuka.

Den 17 november får Jakob plötsligt meddelanden från en person: Gå inte ut.

Se meddelandena i klippet ovan.

16-åring död i Örkelljunga

Budskapet är tydligt, någon vill Jakob ont. Den som skickar varningen tror att han ska dödas och Jakob lyssnar på varningen.

Men trots detta polisanmäldes inte händelsen – vad utredningen har kunnat visa. Istället kom hotet till polisens kännedom när det redan var försent.

Dödades med 17 knivhugg

Två månader senare dödades Jakob, inför ögonen på sina förskräckta vänner, på väg hem från en fest natten till den 14 januari. Två maskerade personer dök upp och attackerade honom. Han fick totalt 17 knivhugg.

På tisdagen börjar rättegången mot de två pojkarna, 15 och 16 år gamla, som är misstänkta för att ligga bakom den dödliga attacken.

En av pojkarna, 16-åringen, har medgett i förhör att han knivhuggit Jakob men båda förnekar ansvar för mord. Samma pojke har medgett att det fanns planer på att skada Jakob i november, men menar att det inte var planerat att döda honom.

Umgicks med en tjej

Enligt förhören är bakgrunden till ilskan mot Jakob att han umgicks med en flicka som en av de åtalade hade en slags kärleksrelation till. Flickan var också med den ödesdigra natten.

– Vi vill inte prata om motivet i förväg utan vi tänker att de inblandade ska få berätta om det själva vid huvudförhandlingen, säger Helene Jacobsson, en av målets två åklagare.

Efter den dödliga attacken skickade den åtalade 16-åringen ett kort meddelande till flickan. ”Förlåt jag älskar dig”, löd det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring död i Örkelljunga

Mer i ämnet