Fyra syskon i Perstorp har varit försvunna i en månad – ingen myndighet letar efter dem. Bilden är en arkivbild och har inte med händelsen att göra. Foto: SVT Grafik

Fyra syskon har varit försvunna en månad – ingen letar

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en månad sedan fyra syskon försvann från Perstorps kommun. Ingen myndighet letar efter barnen, utan bollar ansvaret mellan varandra.

Kommunen säger att det hela är ett polisärende – men polisen vill inte kännas vid någon anmälan.

SVT har tidigare rapporterat om de saknade syskonen som är mellan sju och 14 år. Två av syskonen, en 7-årig flicka och en 14-årig flicka, ansökte om asyl i Sverige november 2018. De placerades hos släktingar i Perstorps kommun, och dit kom även deras syskon i februari 2019.

Men kommunen avslog släktingarnas ansökan om att bli familjehem och placerade barnen i ett annat hem. Därifrån försvann de, enligt kommunen troligen av egen fri vilja.

Nu har en månad gått, barnen är fortfarande försvunna och ingen myndighet letar efter dem.

Perstorps kommun har skrivit av ärendet sedan syskonen försvann.

Så bör det inte gå till, enligt Länsstyrelsen Skåne som i sin samverkansplan skriver:

”Varje barn har rätt att ha någon som letar efter dem när de försvinner. Ett ensamkommande barn som försvinner ska i detta avseende inte hanteras annorlunda än vilket annat barn som helst som försvinner”.

”Polisen och Migrationsverkets ansvar”

Enligt socialförvaltningen i Perstorp ligger ärendet hos polisen och Migrationsverket.

– Polisen har tagit emot anmälan och även gjort eftersökningar i samband med försvinnandet, säger Patrik Wilhelmsson.

Men uppgifterna avfärdas av polisen.

Letar ni efter fyra försvunna barn i Perstorp?

– Jag har inget ärende när det gäller försvunna personer som berör fyra barn, säger Kent Persson, kriminalkommissarie i Helsingborg.

Migrationsverket har avskrivit ärendet

Den anmälan som gjorts till Migrationsverket har ingen effekt då ärendet är avskrivet även där.

– Om barn försvinner så går det inte att utreda behovet av skydd, så för oss handlar det om att avskriva det ärendet, säger Sophia Öhvall Lindberg vid Migrationsverket.

Migrationsverket har ansvar för barnens asyl vilket innebär att om de dyker upp och återigen vill ansöka om asyl blir ärendet aktuellt.

Inget övergripande ansvar

En källa som står barnens släktingar nära säger till SVT att de känner stor oro för syskonen. Inte heller släktingarna uppges veta var barnen befinner sig.

– Familjen mår oerhört dåligt och är rädda, säger källan.

Så ska myndigheter jobba när barn försvinner

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en samverkansplan som innehåller arbetssätt och rutiner för hur kommuner och myndigheter bör agera när ensamkommande barn försvinner.

Av den framgår att samordning och samarbete är särskilt viktigt. 

Detta eftersom aktörerna runt ett ensamkommande barn är så många, och att ingen myndighet har något övergripande ansvar för barnen.

Planen har tagits fram tillsammas med Migrationsverket, Polisen, Malmö stad, Landskrona stad, Rädda Barnen och Skåne stadsmission.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.