Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag vill bryta isoleringen hemma och känna gemenskap, säger Sanna Josefsson som ställer ut sina tavlor tillsammans med Mia Landström. Hör om hur konsten ska bryta socialt utanförskap i Svalöv i klippet. Foto: Klara Åkesson/SVT

Kvinnogruppen i Svalöv bryter socialt utanförskap – vill locka fler genom konst

Publicerad

Den öppna verksamheten Kvinnoöppet har under flera träffar i vinter testat att skapa olika typer av konstverk. Nu har de haft vernissage för att få fler kvinnor att hitta dit.

– Vi har funnits i nio år så det är på tiden att vi visar upp att vi finns och vad vi gör, säger Lotti Walfridsson som är en av psykiatrihandledare i gruppen.

Socialt utanförskap, psykisk ohälsa och isolering är några exempel på vad många av kvinnorna i gruppen har med sig i bagaget.

– Det här är ett ”safe space” där man bara kan vara. Vi pratar inte så mycket om vår bakgrund utan delar bara gemenskapen, men har en förståelse för varandra, säger Sanna Josefsson som har deltagit i Kvinnoöppet i perioder sedan starten.

Varför är det bara kvinnor som är välkomna till gruppen?

– I början hade vi en grupp som var öppen för alla, men vi upplevde att kvinnorna kom i skymundan och att det behövdes en kvinnogrupp, säger psykiatrihandledare Lotti Walfridsson.

Kommunen får ta del av konsten

Efter vernissagen kommer konstverken att flyttas till kommunhusets matsal där den kommer hänga i tre månader.

– Det är roligt att kommunen ser vad vi gör. Då kanske de ger oss mer pengar så vi kan göra fler aktiviteter, skrattar Mia Landström.

Se mer från vernissagen och hör om verksamheten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.