Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta och Casimir Artman räddade vildhästen Mimosa från slakt. Nu trivs hon bra i stallet i Höganäs och har anpassat sig till kylan. Foto: Klara Åkesson/SVT

Vildhäst från Portugal räddades från slakt – nu blir historien film

Publicerad

Det började för drygt tre år sedan när Lotta Artman läste ett inlägg på sociala medier. Vildhästar skulle slaktas i Portugal. Men hon fäste sig vid stoet och tog med henne hem. Nu blir historien om Mimosas liv till Höganäs i Sverige film.

– Det var något speciellt med henne. Hon hade ett otroligt vackert huvud och jag har alltid velat rida in en vildhäst så då blev det så, säger Lotta Artman.

Tillsammans med sin man Casimir Artman bestämde de sig för att dokumentera resan från stäppen i Portugal till gården i Höganäs.

– Jag ville göra en dokumentärfilm men hade ingen bra idé. Så när Lotta berättade om Mimosa tänkte jag att det var solklart för en dokumentär. Det var en riktig askungesaga, säger Casimir Artman som är både hästägare till Mimosa och dokumentärfilmaren bakom filmen.

2000 timmar för att göra dokumentären

På fredag har filmen premiär och paret är exalterade för att få visa upp dokumentären.

– Det är lite smånervöst men det ska bli så roligt att visa vårt arbete efter 2000 timmar av slit, säger Casimir Artman.

Se mer om berättelsen om Mimosa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.