Ett 15-tal luftvapendåd har inträffat på bara tre dygn. Foto: Privat

Våg av luftvapendåd – polischef: ”Jag blir förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Natten mot torsdagen har över tio bilar även lastbilar blivit beskjutna av luftvapen i ett stråk mellan Ängelholm och Häganäs. Det är de senaste fallen i en rad av luftvapenbrott som skett på senare tid i nordvästra Skåne.

– Jag blir förbannad på ren svenska, det här är brott som bara syftar till att förstöra för människor, det är allvarligt, säger Karim Ottosson som är lokalpolisomårdeschef.

Bilar och lastbilar har fått rutorna krossade i ett stråk från Viken till Höganäs med incidenter rapporterade bland annat från Jonstorp, Mölle, Nyhamnsläge Farhult och Mjöhult. Alltså längs väg 11 och 112.

– Det är förmodligen någon som kört kuststräckan upp och skjutit med luftvapen, det vore osannolikt att händelserna inte hänger ihop, säger Karim Ottosson.

Karim Ottosson, lokalpolischef Foto: SVT

Begravningsbyrå, stadshus och partihögkvarter

I veckan har SVT rapporterat om liknande skadegörelse i Ängelholm, där någon skjutit med luftvapen mot symboliska byggnader som stadshuset och Folkets hus där socialdemokraterna har sitt partihögkvarter.

– Polisen kartlägger samtliga brott med luftvapen för att se om det finns samband. Vi har dokumenterat alla skador men det finns inga vittnesuppgifter eller övervakningsbilder när det gäller händelserna i Ängelholm, säger Karim Ottosson.

Han är övertygad om att det finns folk som vet vilka som ligger bakom, men än har ingen trätt fram för att berätta för polisen.

Utöver det har en begravningsbyrå i Ljungbyhed beskjutits med flera skott i fönsterrutorna natten mot onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.