Vattenbristen i Torekov är nu akut. Foto: TT

Vattenbristen i Torekov fortfarande akut

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen gjordes nya mätningar av vattenreserven i Torekov och läget är fortfarande allvarligt.
– Vi har bara 25 procent av den mängd vi borde ha i vattentornet just nu, säger Jonas Håkansson, avdelningschef på NSVA, Nordvästra Skånes vatten och avlopp.

NSVA hade under tisdagkvällen personal i området som informerade om bevattningsförbudet. Nödvattentankar är redan utplacerade och kan fyllas på om vattnet tar slut. Under onsdagmorgonen meddelade NSVA att vattnet åtminstone inte tagit slut under tisdagnatten.

– Men det vattnas något oerhört. Vår personal såg många som körde sina vattenspridare under kvällen trots att vi informerat dem tidigare om vattenbristen, säger Jonas Håkansson avdelningschef på NSVA.

Grundvattenmagasinen i Båstads kommun är begränsade. Om folk använder mycket vatten är det svårt att få det att räcka till. Under tisdagen infördes därför bevattningsförbud i kommunen med omedelbar verkan. I Torekov är läget så akut att dricksvatten hotar ta slut. Under den gångna helgen steg plötsligt vattenkonsumtionen där.

– Den har ökat något alldeles otroligt de senaste dygnen. Det kan vara sommargästerna som nu anländer till sina hus och stugor, men förbrukningen var hög redan tidigare.

Kan tvingas köra in vatten med tankbilar

Om Torekovsborna inte omedelbart bromsar vattenkonsumtionen kan det få kännbara konsekvenser. Det går till exempel inte att spola i toaletten eller duscha.

Situationen följs nu timme för timme av NSVA som kommer ha personal på plats även under onsdagen.

– Vi kommer fortsätta cirkulera i området för att informera boende om vattenbristen, säger Jonas Håkansson.

– Vattna gräsmattor och annan växtlighet med vattenslang eller vattenspridare.

– Vattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.

– Fylla pooler eller byta vatten i pooler och spabad.

– Högtryckstvätt av exempelvis bilar och husfasader.

Källa: NSVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Båstad

Mer i ämnet