Snabbtester kan ge en fingervisning om man är smittad av covid-19 Foto: Johan Nilsson, TT

1500 nya fall av covid-19 under helgen – högsta smittspridningen sen pandemin började

Publicerad

Sedan i fredags har 1552 nya fall av covid-19 bekräftats i Jämtlands län. Just nu är smittspridningen i länet den högsta sedan pandemin startade, våren 2020.

Hittills har 22 706 personer fått konstaterad smitta av covid-19 i länet, 1552 av dessa bara de senaste dagarna.

Färre vårdas ändå på sjukhuset för covid. Under måndagen vårdas 10 personer, varav två får intensivvård.

I förra veckan beslutade smittskyddsläkaren om nya rekommendationer för när man ska testa sig för covid-19, för att minska på trycket på provtagningen.

Det här gäller för dig som bor med någon som har bekräftad covid-19 enligt PCR-prov:

  • Om du har symtom behöver du inte lämna PCR-prov. Men du ska stanna hemma i minst sju dagar från den dag då du fick dina första symtom.
  • Har du inga symtom bör du lämna PCR-prov på dag fem räknat från provtagningsdagen för personen som har bekräftad covid-19. Du ska stanna hemma i väntan på provsvaret.

Det här gäller för dig som har symtom och gjort ett snabbtest (antigentest):

  • Om du har gjort ett snabbtest som visar positivt resultat, det vill säga att du har covid-19, behöver du inte lämna ett PCR-prov. Du ska stanna hemma i minst sju dagar från den dag du fick dina första symtom eller dagen då testet gjordes om du inte har symtom. Bor du med någon som behöver ansöka om smittbärarpenning måste du göra ett efterföljande PCR-test.
  • Om du har gjort ett snabbtest och fått ett negativt resultat ska du lämna ett PCR-prov så snart som möjligt. Stanna hemma medan du väntar på att få lämna prov, och medan du väntar på provsvar.

För dig som INTE bor med någon som har bekräftad covid-19 gäller oförändrat samma som tidigare:

  • Om du får symtom på covid-19, men du inte bor med någon som har covid-19, rekommenderas du att lämna PCR-prov som vanligt. Dock kan tillgången till egenprovtagning vara begränsad just nu, så du kan få vänta längre än vanligt på att lämna PCR-prov.
  • Det är viktigt att du stannar hemma medan du väntar på att få lämna prov, och medan du väntar på provsvar.

Det här gäller för personal inom vård och omsorg:

De tillfälliga rekommendationerna gäller inte dig som arbetar inom hälso- och sjukvården i Region Jämtland Härjedalen eller inom vård och omsorg i kommunerna i Jämtland Härjedalen. Du ska lämna prov som vanligt enligt de tidigare rekommendationerna.

Källa: Region Jämtland Härjedalen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet