24-åringen: ”Jag högg inte”

Uppdaterad
Publicerad

När rättegången om knivdådet i Östersund fortsatte på onsdagen nekade den mordmisstänkte till att ha huggit ner 23-åringen som dödades vid ett stort bråk i juni. 24-åringens minnesbilder var i övrigt mycket diffusa av händelsen.

Säkerheten var skärpt på onsdagen när den mordmisstänkte 24-åringen stod inför rätta i Östersund. Samtliga besökare vid tingsrätten fick gå igenom en säkerhetskontroll och intresset var stort för rättegången. Tingsrättssalen var fullsatt. På plats fanns både många ungdomar och även några åhörare från ett par kända mc-klubbar.

Det var på nationaldagen som en 23-årig man dödades med en kniv på Södra Gröngatan i centrala Östersund. Det började med ett bråk i Badhusparken och fortsatte senare på Södra Gröngatan där flera personer drabbade samman och 23-åringen dödades med kniv.

Knivdråp i Östersund 2015

24-åringen gav på onsdagen sin version av det som inträffat och grundfrågan för både åklagarsidan och försvaret var om den misstänkte huggit eller stuckit ned 23-åringen eller inte. Själv nekar 24-åringen till mordanklagelserna. Han berättade för tingsrätten att han tagit fram kniven kort före han drabbade samman med 23-åringen, men att det var 23-åringen som sprang på honom.

Åklagaren Lillemor Ersberg frågade 24-åringen hur han förklarade att 23-åringen blivit knivstucken om det inte varit han som huggit honom.

– Det hände när han föll till backen.

Vittnen har uppgett att de istället sett 24-åringen springa ikapp 23-åringen och hugga honom, fastslog åklagaren och frågade 24-åringen om han kunde utesluta att det var så.

– Ja, svarade han.

Att vittnen uppgett att det varit den mordmisstänkte som först gett sig på 23-åringen, tillbakavisade den misstänkte. Det stämde inte. Vittnen ville bara skydda 23-åringen hävdade han.

Samtidigt fick 24-åringen medge att han på grund av berusning hade minnesluckor från kvällen och inte egentligen visste varför han tagit fram kniven, bara att han blivit rädd av någon anledning och sedan hade sett 23-åringen komma springade mot honom. När åklagarsidan på nytt ställde frågan om hur det kom sig att han fallit till marken så svarade han:

– Förmodligen när han (23-åringen) flög på mig.

Åklagarsidan pressade 24-åringen och föräldrarnas ombud, advokat, Jan-Åke Nyström ifrågasatte hur han kunde vara så säker på att det inte varit han som i själva verket varit den som gått till attack. 24-åringen hade ju vaga minnesbilder från händelsen.

– För att jag inte skulle göra det, löd svaret från 24-åringen.

– Men du vet inte, du säger ”förmodligen”, sade ombudet Jan-Åke Nyström.

24-åringens försvarsadvokat Johan Dromberg underströk det faktum att 24-åringen känt sig hotad och bad sin klient berätta om varför han tagit fram sin kniv och bad honom beskriva känslan han haft.

– Jag var rädd, svarade 24-åringen.

Den mordmisstänkte medgav – på fråga från åklagarsidan – också att han ibland brukar bära kniv. På mordkvällen hade han på en förfest hållit en kniv mot halsen på en ung kvinna, på skämt. Men det var för att han ibland kände sig hotad som han brukade bära kniv.

– Men inte för att använda den, utan för att avvärja hot genom att skrämmas, sade 24-åringen.

24-åringens försvarsadvokat menar att det som talar starkt för hans klient är att de oberoende vittnen som fanns på plats vid knivdådet har stöder 24-åringens version av händelseförloppet, alltså att det var 24-åringen blev attackerad.

Den mordmisstänkte 24-åringen fick också frågan, vid upprepade tillfällen, från åklagaren om det haft någon betydelse att 23-åringen var iförd mc-väst, om det ”triggat” honom till handling.

– Nej, sa 24-åringen.

Föräldrarnas ombud yrkade å deras vägnar på ett skadestånd på 50 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdråp i Östersund 2015

Mer i ämnet