Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det för patienterna att så många som 30 medarbetare nu saknas inom ambulanssjukvården? Hör tf sjukvårdsdirektör Anna Granevärn svara på det. Foto: SVT

30 medarbetare inom ambulansen saknas i Jämtlands län

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen träder kravet på 11-timmars dygnsvila i kraft inom regioner och kommuner. För ambulanssjukvården i Jämtlands län är det en rejäl utmaning. Här saknas i dagsläget 30 medarbetare.

Inom ambulansen i region Jämtland Härjedalen har man tidigare haft dygnspass.

Nu när Sverige börjar följa EU-direktivets krav om minst 11 timmars sammanhängande dygnsvila, har scheman fått göras om. Fler arbetspass har tillkommit, något som samtidigt innebär behov av mer personal.

Men att rekrytera har varit svårt.

– Vi rekryterar men samtidigt så slutar det medarbetare. Så det är en uppförsbacke, säger Anna Granvärn som är tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör.

30 av 130 tjänster vakanta

I grundbemanningen krävs närmare 130 heltidsanställda för att bemanna 11 dygnsambulanser och en dagambulans. Sedan tillkommer bedömningsbilar och ibland så kallade säsongsambulanser så totalt brukar behovet vara uppåt 150 anställda.

Men nu saknas alltså 30 personer i den bemanningen. Så hur gör de då? Och framför allt – vad innebär det för patienterna? I videon ovan svarar Anna Granevärn på det.

Regeln i EU-direktivet är att arbete och dygnsvila ska förläggas alternerande under varje period om 24 timmar. Arbetspass och jourpass ska endast kunna läggas i direkt anslutning till varandra i undantagsfall, om det föreligger särskilda skäl.

Arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje period om 24 timmar.

Dygnsvila kan i undantagsfall förkortas till som lägst 9 timmar vid förläggning av ordinarie arbetstid om det finns särskilda skäl i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

En arbetstagare som har fått sin dygnsvila inskränkt har rätt till kompenserande vila.

Källa: SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.