Sko-Mårtenhuset, även kallad Jane Doe-huset brann natten till onsdag i förra veckan. Foto: Ulf Holtan

40-åring misstänks för branden i Sko-Mårtenhuset i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern häktades idag av jourdomstolen misstänkt för mordbrand. Mannen är misstänkt för att ha bränt ner Sko-Mårtenhuset på gågatan i Östersund natten till onsdag i förra veckan. Enligt mannens offentliga försvarare, Bo Victor, var 40-årigen mål med den anlagda branden att bli frihetsberövad.

– Mannen greps misstänkt för ett annat brott och under förhör erkände han att han hade tänt eld på Sko-Mårtenhuset, säger Stephanie Siefert vid polisen i Östersund till SVT.

Vid lunchtid idag hölls häktningsförhandlingar i jourdomstolen i Östersund. Enligt Karin Rosander på Åklagarmyndighetens pressjour häktades mannen på sannolika skäl misstänkt för mordbrand.

Har erkänt

Mannen är inte hemmahörande i Östersund utan kommer från en annan del av Sverige. Vid förhandlingarna erkände 40-åringen och medgav häktning.

Mannens offentliga försvarare, Bo Victor, berättar att 40-årigens mål med att anlägga branden var att bli frihetsberövad.

– Han hade bestämt sig för att begå ett allvarligt brott. Han har varit på rymmen från rättspsykiatrin och syftet var att få en ny rättspsykiatrisk prövning, säger Bo Victor.

Greps för bedrägeri

Det brott som mannen greps för initialt ska ha handlat om bedrägeri i samband med en hotellvistelse.

– Han hade tagit in på hotell under falsk namn och sedan försökt smita från betalningen, säger Bo Victor.

De översnöade brandresterna på Prästgatan är idag inhägnade Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.