800 har anmält magsjuka

Publicerad

ÖSTERSUND Fler än 800 personer har anmält till Östersunds kommun att de har blivit magsjuka, troligtvis av parasiten Cryptosporidium. Antalet indikerar att smittan sprids via vattnet.

Det var i fredags kväll som Östersunds kommun gick ut med ett Viktigt meddelande till Allmänheten via tv, radio och webb och uppmanade alla med kommunalt vatten att koka det innan det dricks.

Anledningen är att det de senaste veckorna har rapporterats om ovanligt många fall av svår magsjuka, orsakad av parasiten Cryptosporidium.

Eftersom parasiten är väldigt motsståndskraftig så kan smittan även finnas i kommunens badhus. Klor biter inte på Cryptosporidium. Inte heller handsprit dödar parasiten.

Sent på söndagskvällen, eller tidigt måndag morgon väntar Östersunds kommun svar på de prover som har tagits på dricksvattnet.
Tills vidare uppmanas befolkningen att koka vattnet i minst en minut innan det används.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer