Malin Rimmö är rektorn i Stugun, Ragunda kommun, som valt att inte följa sparkraven från kommunen. Hennes agerande föreslås nu som en lex-lag för att stärka skollagen. Foto: Maria Harning/SVT

Agerande från ”rebellrektorn” i Stugun föreslås bli grund för ny lag

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn Malin Rimmö i Ragunda kommun skapade rubriker som rebell för vägran att genomföra besparingar i skolan. Nu föreslår förbundet Sveriges Skolledare att hennes agerande ska bli till lag.

Lex Edico är ett lagförslag som presenterades av förbundet Sveriges Skolledare i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Förslaget skulle ge skolledare möjlighet att anmäla bantade skolbudgetar, som riskerar att få allvarliga konsekvenser för eleverna.

– Lex Edico skulle innebära att vi får en chans att kraftfullt yttra när vi försätts i en situation där vi inte kan uppfylla skollagen, säger Malin Rimmö, rektor på Hansåkerskolan i Stugun.

Ragundaskolor

Idag har skolledare ingen möjlighet att anmäla allvarliga avvikelser inom skolan som till exempel bryter mot skollagen, varken till Skolinspektionen eller annan instans.

– Vi hade kunnat anmäla även när elever inte kan nå målen, eller när man inte kan genomföra vissa insatser som särskilt stöd.

Vägrade kommunens nedskärningar

Rektorn har genom åren vägrat göra de besparingskrav som kommunen önskat, viket har lett till erinran från hennes arbetsgivare.

– Jag hade önskat att att jag inte behövde ta till sådana kraftiga aktioner. Skollagen är tydlig i att eleven har rätt till stöd, och det är den vi följer.

Att implementera besparingarna skulle enligt Malin Rimmö leda till att hon bryter mot både arbetsmiljölagen och skollagen.

– Skillnaden är att om vi bryter mot arbetsmiljölagen, då är vi skyldiga att anmäla det till Arbetsmiljöverket. Däremot finns inte samma krav mot Skolinspektionen om vi bryter skollagen.

Det hon hoppas på är att Lex Edico blir mer än bara dokumentation. Om lagen skulle antas, så vill hon se att åtgärder vidtas vid anmälan.

– Det här är för eleverna och Skolsverige, vi står upp för svenska skolan och vi måste börja lyssna på vad som saknas och åtgärda det.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I december berättade Malin Rimmö för SVT Nyheter Jämtland om varför hon trotsat kommunens besparingskrav. Foto: Maria Harning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ragundaskolor

Mer i ämnet