Åklagare Niklas Jeppson Foto: Marie Selander/SVT

Åklagaren i Kindbergrättegången: ”20 000 arbetstimmar har fakturerats men aldrig utförts”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att åtalet lästs upp och samtliga åtalade bedyrat sin oskuld var det dags för åklagaren i Kindbergrättegången att presentera sin bevisning.

Rättegången mot Daniel Kindberg och hans två medåtalade inleddes på torsdagen i Ångermanlands tingsrätt. Efter att ha gått igenom gärningsbeskrivningen där Kindberg och de andra bland annat åtalats för grov trolöshet mot huvudman var det dags för åklagare Niklas Jeppson att göra sin sakframställan. Det innebär att han ska förklara vad förundersökningen visar.

Enkelt brottsupplägg

Jeppson beskrev ett brottsupplägg där Kindberg har skickat instruktioner om hur olika fakturor ska upprättas av Sollefteåföretagaren och sedan har han i sin tur skickat fakturor till Peab som därefter skickat dessa fakturorna vidare till främst det kommunala bostadsbolaget Östersundshem. Enligt åklagaren har fakturorna varit osanna, det vill säga avsett arbete som aldrig, eller bara delvis utförts.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Pengarna för de påstådda jobben har sedan betalats till Peab som i sin tur betalat underentreprenören Sollefteåföretagaren. Större delen av pengarna från brottet har sedan hamnat hos fotbollsklubben ÖFK, delvis i form av sponsring.

ÖFK-bolag inblandat

Brottet har enligt åklagaren skett i stadsdel Norr i Östersund. Under 2013 sluts ett avtal med Peab om att de ska exploatera området. Både Peab Kindberg och Peabmannen finns med när detta avtalas. Sollefteåföretagarens bolag får jobb på området. 2013 ger Sollefteåföretagaren sken av att vara en underentreprenör som fakturerar jobb på området.

Under den här tiden skickar även ÖFK-bolaget Driftaren fakturor till Sollefteåföretagaren på fyra miljoner. Jeppson menar att detta är ett upplägg för att överföra pengar till ÖFK-bolaget. När området sedan övertas av Östersundshem fortsätter faktureringen enligt upplägget. Totalt har 20 000 arbetstimmar som aldrig utförts fakturerats av Sollefteåföretagaren, menar åklagaren.

Kan inte ha utfört arbeten

Åklagare Jeppson återkommer flera gånger till att Sollefteåföretagarens bolag är litet och saknar både personal och andra resurser för att genomföra de uppdrag som de fakturerat.

I rätten visas mail från Daniel Kindberg till Sollefteåföretagaren med instruktioner om olika fakturor, vart de ska skickas och hur de ska utformas. Det gäller fakturor om olika konsultarbeten. Åklagaren betonar också att det är märkligt att Sollefteåföretagaren behöver instruktioner om vilket jobb som ska ha utförts när han sammanställer fakturorna.

Han redovisar flera exempel som han anser belyser det faktum att det är Daniel Kindberg som gett instruktioner till de övriga två misstänkta om hur fakturorna ska upprättas. Åklagaren lyfter till exempel fram en faktura och vill där att rätten ska fundera över hur Daniel Kindberg kunde veta redan i december 2013 hur stort beloppet skulle bli av det arbete som utfördes i januari 2014.

Sollefteåföretaget saknade medel

Niklas Jeppson fortsätter med ett mail till Daniel Kindberg och några andra funktionärer i ÖFK i maj 2015. Mailet börjar ”Hej, det är tufft med ekonomin just nu...” Daniel Kindberg svarar ”vi fixar det”. Enligt åklagaren förbättras ÖFK:s ekonomi snabbt efter detta. Två dagar senare skrivs ett sponsorsavtal med Sollefteåföretagarens företag. Avtalet ska ha ingåtts redan i januari samma år, men åklagaren hävdar att det är en efterkonstruktion. Avtalet är på 1,5 miljoner i sponsring, men enligt åklagaren har Sollefteåföretagaren helt enkelt inte pengar till detta. Men pengarna betalas ut. Hur kan det gå till undrar åklagaren retoriskt?

Något senare fakturerar Sollefteåföretagaren drygt 3 000 arbetstimmar för jobb på Tallåsen och Jägarvallen med mera. Fakturorna är specificerade transportmassor, bil och släp. Betalningarna till ÖFK sker i princip vid samma tidpunkt som Sollefteåföretaget får betalt för fakturorna till Peab.

De sponsoravtal som Sollefteåföretagaren tecknar med ÖFK omfattade 2015 i princip hela Sollefteåföretagets omsättning.

Alla nekar

Alla inblandade nekar till brott och i en kommentar under rättegångens första dag höll Kindberg fast vid att de arbeten som fakturerats verkligen utförts.

– Det har jag ju sagt från dag ett. Och det kommer jag att säga till den dag jag läggs under jord, sade Kindberg.

Under den knappt två veckor långa rättegången ska nu samtliga fakturor som skickats mellan bolagen gås igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet