Foto: Barbro Sellin/SVT

Åklagaren: Kindberg gav instruktioner om falska fakturor

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen fortsatte rättegången i Ångermanlands tingsrätt mot förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg och två medåtalade män. Alla misstänks för grov ekonomisk brottslighet.

De åtalade misstänks för att genom falska fakturor ha lurat det kommunala bostadsbolaget Östersundshem och Peab att betala ut miljonbelopp. Merparten av pengarna har sedan slussats in i fotbollsklubben ÖFK. Brotten ska ha pågått i fyra år och sammanlagt ska drygt femton miljoner kronor ha stulits.

Kindberg instruerade

Enligt åklagaren har brotten regisserats av ÖFK:s förre ordförande Daniel Kindberg, som först arbetade för Peab och sedan blev vd i för Östersundshem. Åklagare Niklas Jeppson har samlat bevis för att Kindberg instruerat sin vän ”Sollefteåföretagaren” att skriva falska fakturor till den tredje medåtalade ”Peabmannen”. Fakturorna har sedan skickats vidare i Peabs namn till Östersundshem där Kindberg attesterat och godkänt utbetalningarna.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Pengarna har sedan via Peab hamnat hos Sollefteåföretagaren som skickat dem vidare till ÖFK i form av sponsring. Alla åtalade nekar till brott och menar att fakturorna inte är falska utan gäller utförda arbeten.

Många fakturor

På fredagen inledde åklagare Jeppson rättegångens andra dag med att gå igenom den digra lunta av fakturor som ligger till grund för åtalet. Det är väldigt många och genomgången kommer att ta tid.

Jeppson beskriver ett liknande tillvägagångssätt vid varje brottstillfälle. ÖFK har dålig ekonomi och är i behov av pengar snabbt, mail om detta finns i bevisningen. Kindberg skickar då instruktioner till Sollefteåföretagaren om vad och hur mycket som ska faktureras. Dessa instruktioner har beslagtagits av polis hos Sollefteåföretagaren. Instruktionerna stämmer sedan överens med de fakturor som skickats till Peab menar åklagaren. Beloppen som fakturerats stämmer dessutom med de belopp som saknas i fotbollsklubben.

Under rättegången presenterade Jeppson även mail med instruktioner som skickats 2009-2012. Med det visar han att fakturerandet pågått även innan den tid åtalet omfattar. Alltså från tiden innan 2013.

Inga resurser

Jeppson återkommer gång på gång till det faktum att Sollefteåföretagarens bolag är mycket litet och saknar personal och resurser att genomföra de arbeten som man tagit betalt för.

Bland annat är företagets fordon avställda under långa perioder. Under de fyra år som arbeten ska ha utförts i Östersund har Sollefteåföretagaren tankat fyra gånger i Östersund, totalt 282 liter.

– Med 20 000 arbetstimmar i Östersund borde man ha tankat mer än så, säger åklagaren.

Utbetalningar stoppades

Det finns även exempel på att personer med insyn i bolagens ekonomi reagerat på faktureringen. Ett exempel är från 2014 när en chef på Peabföretaget Fältjägaren hör av sig och vill ha några fakturor förklarade. Kindberg förklarar att det rör stormen Ivar.

– Det här är sista insatsen för att störa övriga världen, skriver han.

Fastighetschefen svarar ”att det inte känns bra” men Kindberg svarar att det behövs för att få in ”slantar” till ÖFK och antyder hysch-hysch.

Transaktionen stoppas av chefen på Fältjägaren.

Skatteverket utreder

När så Skatteverket börjar intressera sig för Sollefteåföretagarens verksamhet begär de in tidssedlar, specifikationer och detaljinformation om vad fakturorna avser, vilken personal som använts etc. Skatteverket vill alltså ha pappren på bordet om vad det är som pågått i Sollefteåföretaget. De ställer även frågor till Peab.

Enlig åklagaren har man i efterhand försökt få ihop det så att det stämmer. Man har försökt pussla ihop för att kunna svara på Skatteverkets frågor. Det har gjort ett omfattande jobb kring detta men, som sagt, i efterhand.

Man skulle kunna beskriva det som om snaran börjar att dras åt. Åklagaren menar att nervositeten stiger i kretsen av de tre åtalade. SMS-trafik märks mellan de inblandade. Det är också nu som Ekobrottsmyndigheten kopplas in.

Alla nekar

De åtalade har tidigare nekat till brott men de två första dagarna av rättegången är det enbart åklagarsidan som har ordet. Vilka förklaringar som försvaret har när det gäller transaktionerna får de vänta med att redovisa tills det är deras tur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet