Nu vill Krister Petersson, chefåklagare, visa att det var ett politiskt attentat och ett försök att röja imamen ur världen. Foto: SVT

Åklagaren: ”Paralleller till poloniummord”

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren vill visa att det var ett politiskt attentat.

Nu vill Krister Petersson, chefåklagare vid internationella åklagarkammaren, visa att det var ett politiskt attentat och ett försök att röja imamen Obid Nazarov ur världen.

I klippet ovan berättar han om det uppmärksammade mordet på ryske regimkritikern Aleksandr Litvinenko och hur beskedet från utredarna i det fallet stärkt honom i sin syn på det här fallet.

Mordförsök på Imam

– Om omständigheterna är som det är i det här fallet anser jag att det vore fel att inte peka på det, säger han.

Han får medhåll av David Nazarov, som till Obid Nazarov.

– Det finns inget som tyder på något annat. Det är säkerhetstjänsten i Uzbekistan som beordrat det här på grund av min pappas bakgrund, säger han.

Försvaret å sin sida kräver en helt friande dom.

– Vi menar att utredningen fortfarande är bristfällig och det räcker inte att fälla min klient för det här, säger Jorge Concha, advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet