Åklagare Martin Bresman yrkar på fängelse som påföljd i mutbrottsrättegången mot bland andra Daniel Kindberg.

Åklagaren yrkar på fängelsestraff för åtalade i mutbrottsrättegången

Uppdaterad
Publicerad

Idag hade åklagaren sin slutplädering i den rättegång som rör Daniel Kindbergs, Hans Carlssons och en företrädare för Pilgrimsta hus eventuella inblandning i mutbrott. Åklagaren yrkade på fleråriga fängelsestraff för samtliga tre.

Rättegången där Östersundshems förre vd Daniel Kindberg, samt vice vd Hans Carlsson och en företrädare för Pilgrimsta hus, stått åtalade misstänkta för mutbrott avslutades under tisdagen. Med det framförde då åklagare Martin Bresman sitt yrkande vad gäller vilket straff de åtalade bör ha.

Misstankarna har för Daniel Kindberg och Hans Carlsson rört grovt mottagande av muta. Pilgrimsta hus företrädare står i sin tur åtalad för grovt givande av muta.

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Yrkar på fängelsestraff

Åklagaren yrkar på 2,5 år i fängelse för Daniel Kindberg, tre år för företrädaren för Pilgrimsta hus, och två år och åtta månader för Hans Carlsson. I tillägg ska summorna som utgjort de eventuella mutorna förverkas från Daniel Kindberg och Hans Carlsson.

– Mutbrotten är begångna i sin anställning på Östersundshem, inte inom verksamheten för deras respektive företag, säger åklagare Martin Bresman.

I övrigt har åklagare Martin Bresman valt att inte kommentera sitt yrkande innan domen har fallit.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 60 sekunder – det här handlar muträttegången mot Daniel Kindberg om Foto: Mats Andersson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet