Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På 60 sekunder – det här handlar muträttegången mot Daniel Kindberg om Foto: Mats Andersson/TT

Ny rättegång mot Daniel Kindberg börjar – det här handlar mutbrottsmålet om

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för ännu en rättegång mot Daniel Kindberg, den här gången handlar anklagelserna om mutbrott. Kindberg och den tidigare vice vd:n på Östersundshem Hans Carlsson är åtalade misstänkta för grovt tagande av muta. Åklagaren bedömer det som systematisk brottslighet.

I december föll dom i hovrätten som friade Daniel Kindberg och de misstänkta kumpanerna från misstankarna om grov ekonomisk brottslighet i samband med bygget av Stadsdel norr i Östersund.

2018 hade Ångermanlands tingsrätt dömt Kindberg till tre års fängelse och fem års näringsförbud för trolöshet mot huvudman, grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Den medåtalade företagaren från Sollefteå, dömdes samtidigt till två och ett halvt års fängelse. En dom som alltså upphävdes av hovrätten.

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Nu inleds en alldeles ny rättegång där Daniel Kindberg och ytterligare fyra personer är åtalade misstänkta för mutbrott.

Lägenhetsrenovering, trekammarbrunn och konsultavtal

Den här gången är Östersunds tingsrätt arenan och utredningen har gjorts av Riksenheten mot korruption. 

Det handlar bland annat om en lägenhetsrenovering som enligt åtalet utförts av Peab åt en släkting till Östersundshems förre vice vd och en trekammarbrunn som installerats på en privat fastighet.

Men framför allt handlar det om konsultavtal mellan Daniel Kindberg, då vd på Östersundshem, Hans Carlsson, dåvarande vice vd på Östersundshem och byggföretaget Pilgrimsta hus. Ett bolag som vid den här tiden var flitigt anlitad av just Östersundshem. Bland annat var det dom som byggde de omtalade attefallshusen.

Misstänkta ska ha fakturerat Pilgrimsta hus över 10 miljoner

Genom konsultavtalen ska Daniel Kindberg enligt åtalet ha fakturerat Pilgrimsta hus vid 31 tillfällen för sammanlagt 5,5 miljoner kronor.

Hans Carlsson åtalas för att via eget bolag vid 24 tillfällen fakturerat Pilgrimsta hus på sammanlagt 4,7 miljoner.

För detta åtalas Daniel Kindberg och Hans Carlsson för grovt tagande av muta. En företrädare för Pilgrimsta hus åtalas för grovt givande av muta. Enligt åtalet har fakturorna varit bristfälliga och har inte uppfyllt kraven på vad verifikat ska innehålla.

I åtalet står det att brotten är grova eftersom det handlat om betydande belopp ”och ingått i en brottslighet som utövats systematiskt”.

Tidigare Peab-anställda åtalas också

Två tidigare anställda på Peab åtalas också. En av dom är åtalad, misstänkt för grovt givande av muta. Personen misstänks för att ha låtit Peab betala kostnaden när en lägenhet till Hans Carlssons släkting renoverades.

Båda är även misstänkta för att tillsammans sett till så att en trekammarbrunn installerades hos en av dom. Även det på Peabs bekostnad.

För detta åtalas en av dom för trolöshet mot huvudman och den andra för medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Samtliga fem förnekar brott. Rättegången beräknas ta 15 dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mutbrottsmisstankar mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet