Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVTs Pierre Ragnehag om hovrättsdomen som friar både Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren. Foto: SVT / Bildbyrån

Hovrätten friar alla åtalade i Kindbergmålet

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Kindberg, tidigare ordförande i Östersunds Fotbollsklubb, dömdes tidigare i Ångermanlands tingsrätt till fängelsestraff för grov ekonomisk brottslighet.

Nu frias han och de medåtalade av Hovrätten för nedre Norrland.

Hovrättsdomen i Kindbergmålet har skjutits upp flera gånger, men på fredagsmorgonen meddelades den.

Enligt åtalet ska de åtalade genom luftfakturor ha tagit betalt för arbeten inom Stadsdel Norr i Östersund som aldrig utförts. Det är något som åklagaren inte kunnat bevisa, resonerar hovrätten och friar därmed både Daniel Kindberg och Sollefteåföretagaren.

– Det är naturligtvis en stor lättnad för min klient. Utifrån den upplevelse jag hade vid förhandlingen är det så att de påståenden man lämnat inte på tillräckligt sätt underbyggs av bevisning, säger Kindbergs advokat Olle Kullinger, till TT.

Tingsrättens dom

I tingsrättsdomen 2018, dömdes Kindberg till tre års fängelse och fem års näringsförbud för trolöshet mot huvudman, grov trolöshet mot huvudman, medhjälp till trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott.

Hans medåtalade, en företagare från Sollefteå, dömdes samtidigt till två och ett halvt års fängelse.

Mutbrott

Nu väntar nästa rättegång för Daniel Kindberg som också är åtalad misstänkt för mutbrott. Den rättegången inleds 18 januari 2022.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är vad hovrättsmålet handlar om – se videon på 60 sekunder om bakgrunden till att Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse i tingsrätten. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet