Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så akut är personalbristen till hemtjänst och äldreomsorg i länets kommuner – hör en lägesbeskrivning av socialcheferna i Berg och Bräcke i videon. Foto: SVT

Akut personalbrist hos kommunerna i Jämtlands län

Publicerad

Det råder akut brist på personal hos länets kommuner – och främst inom hemtjänst och på äldreboenden.

Bara det senaste kvartalet efterlystes totalt 140 undersköterskor i länet.

– Vi befinner oss i en kris, säger socialchef i Bergs kommun Ingrid Larsson.

Nyligen träffades länets alla socialchefer för en nätverksträff och en stor utmaning, om inte den största, är kompetensförsörjningen.

Det är främst personal till hemtjänst och äldreboenden som saknas.

Senaste kvartalet efterlystes 140 undersköterskor totalt i länet, i olika platsannonser, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

Akut läge

Bara i Bräcke kommun kommer det exempelvis att behövas ytterligare åtta undersköterskor inom de närmaste månaderna. Där finns idag totalt 203 undersköterskor anställda.

– Jag skulle säga att läget är ganska akut, säger socialchef i Bräcke Anneli Valter.

I Bergs kommun är läget ungefär detsamma, kommunen har omkring 200 anställda undersköterskor och behöver anställa 6-7 ytterligare det närmaste året.

I Bergs kommun är det främst i Rätansbygden det saknas personal, enligt socialchef i Berg Ingrid Larsson.

Ingen vändning i sikte

Någon vändning ser inte ut att komma inom den närmaste framtiden, trots satsningar som äldreomsorgslyftet, där kommunerna får statliga pengar för att ge vårdbiträden chansen att utbilda sig till undersköterskor.

I Bergs kommun behöver exempelvis 20 vårdbiträden få utbildning till undersköterskor. Men de pengar som kommunen kommer att få kommer inte att räcka till att utbilda mer än några få.

– Utmaningen här är att det handlar om ”24/7” jobb – och de jobben är inte så attraktiva längre, säger Ingrid Larsson.

Nedan: Fackförbundet Kommunals ordförande om personalkrisen i vården och vad som behöver ändras för att lösa problemen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kommunals Malin Ragnegård om personalkrisen i vården: ”Det behövs nationella bemanningsriktlinjer”, sa hon i en intervju hösten 2022. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Kommunernas personalbrist

Att hitta rätt kompetens är den största utmaningen kommuner och regioner står inför. Det slår SKR, Sveriges kommuner och regioner, fast i en rapport med en personalprognos för 2021–2031.

Detta mot bakgrund av att de som är över 80 år i befolkningen kommer att öka med nästan 50 procent under perioden vilket innebär att äldreomsorgen behöver öka antalet anställda med 30 procent.

(källa: SKR)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.