Äldre kan få egen lag – utredaren presenterade förslag i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att antalet äldre blir allt fler behöver socialtjänsten förändras. Det som kan bli aktuellt är en egen lag för äldre. I klippet ovan förklarar utredaren Margareta Winberg varför det skulle kunna vara en tänkbar lösning.

I Sverige blir gruppen äldre med stödbehov, bara större och större. Margareta Winberg är enmansutredare åt regeringen och hon tittar på eventuella ändringar i socialtjänstlagen. Just hur gruppen som behöver äldreomsorg ska hanteras är en av de centrala nötterna att knäcka.

I dag sorterar frågor som rör stöd till äldre under socialtjänsten. När nu 40-talisterna är på väg att kliva in i det skede i livet där de inte längre klarar sig själva, som blir de en allt mer dominerande del av socialkontorens arbetsuppgifter.

Och det är inte helt okomplicerat.

På fredagen pratade Margareta Winberg i Östersund inför hundratalet handläggare från länet och ämnet var alltså den utredning som ska vara färdig 2020. Ingenting är således klart, men en av frågeställningarna är således om äldrefrågorna ska brytas ut i en egen lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.