Efter att ett äldreboende i Krokoms kommun fick in coronasmitta har man tvingats stänga det för besökare. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Äldreboende stängs för besökare – coronavirus upptäckt

Uppdaterad
Publicerad

Trots att alla som bor på Hällebo äldreboende i Krokom är fullvaccinerade har tre fall av coronasmitta upptäckts bland de boende. Även en inom personalen har testat positivt. Nu måste alla besök ske utomhus eller digitalt.

I måndags upptäcktes coronasmitta på Hällebos äldreboende då en vårdtagare konstaterades smittad av coronaviruset. Därför inleddes under tisdagen smittspårning med provtagning av både boende och alla anställda som varit i kontakt med den som först smittats.

Boende till sjukhus

När de flesta provsvaren under torsdagen kommit tillbaka fann man att ytterligare två av de boende drabbats av covid-19. Varav en lagts in på sjukhus. Även en medlem av personalen har hittills bekräftats smittad, men inom den gruppen har inte alla testresultat analyserats klart.

– Under omständigheterna ska de drabbade må bra, det jobbigaste för dem är att det blir tungt att andas eftersom det här tär på lungorna. Jag har inte fått någon rapport om att någon ska ha ett livshotande tillstånd och vi har inte fått något besked om att det ska vara deltavarianten, säger Ann-Marie Ågran, verksamhetschef för Krokoms särskilda boenden.

Restriktioner återinförs

Med anledning av smittofallen stramas besöksrestriktionerna åt. I nuläget får besökenbart ske utomhus bakom en skärm av plexiglas eller digitalt.

– Det här gäller tills boendet är helt fritt från smitta, säger Anna Berkestedt Jonsson, socialchef på Krokoms kommun.

Boendet kan anses fritt från smitta först när ytterligare två till tre screeningar genomförts med helt negativa resultat.

– Om allt går enligt plan och ingen är smittad så kommer boendet att kunna öppna för besökare någon gång under mitten av nästa vecka, säger Anna Berkestedt Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer