Sett över hela landet minskade det antal som vänt sig till Brottsofferjouren med 39 procent, från 2014 till 2016. För Jämtlands del minskade det från 515 brottsoffer 2014 till 348 förra året. Det innebär att den lokala minskningen landat på dryg 32 procent.
– För vår del tror jag att även det här är ett problem som kan skyllas på nya polisorganisationen, säger Malin Tinnsten hos Brottsofferjourens jämtländska avdelning.
När man hos polisen gör en anmälan så ska det automatiskt komma upp en digital ruta som påminner att anmälaren ska informeras om möjligheten att får hjälp via Brottsofferjouren.
– Så länge hela processen sköttes här i Östersund så var det inga problem, utan allt flöt på. Numera ska ärendena upp till Luleå innan de skickas vidare till oss. Någonstans på vägen verkar det stanna, menar Malin Tinnsten.
Det finns ett undantag när det fortfaranade fungerar som man kan förvänta sig. När polisen vill veta om ett brottsoffer har något ekonomiskt anspråk så blir Brottsofferjouren snabbare inkopplad – och det helt beroende på anmälningsmottagarna i Östersund.
– I de fallen vill de snabbt få in anspråken i utredningarna. Handlar det inte om anspråk så går det betydligt trögare, menar Malin Tinnsten.
En av de saker Brottsofferjouren ställer upp med är kontakterna med försäkringsbolag – och deras inställning är så klart central för ett skadeståndsanspråk.
De verksamhetersgrenar som i stället hamnat på undantag är till exempel kris- och traumahantering. Som läget är nu riskerar hjälpen att försenas på grund av administration. Och försenas rejält, dessutom.
– Vi ställer dessutom ofta upp och hjälper brottsoffer vid rättegångar. Det är tråkigt om personer som behöver det stödet gå miste om det, säger Malin Tinnsten.