”Vi närmar oss gränsen för hur många vi kan ta emot” säger Jan Forsgren, ordförande i Tullus SG. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Allt fler barn väljer skidskytte – klubbarna har svårt att möta intresset

Uppdaterad
Publicerad

När världscupen i skidskytte avslutades för lite drygt en vecka sedan, så kunde Sverige summera sin bästa säsong någonsin med 31 pallplatser i världscupen och 6 vm-medaljer.

I takt med de svenska framgångarna har också intresset ökat bland barn och unga i landet att börja med sporten.

Men intresset är faktiskt så stort just nu att många klubbar i landet inte klarar av att ta emot alla som vill börja. Man tvingas säga nej eller sätta upp barn på väntelista.

”Kan snart inte ta emot fler”

Tullus är landets största skidskytteklubb och har cirka 65 barn och unga i sina träningsgrupper, samt upp emot 30 juniorer och seniorer. Man startade sin ungdomssatsning redan 2004 och har växt stadigt sedan dess. Men så väldigt mycket större klarar man inte av att bli, tror klubbens ordförande Jan Forsgren.

– Vi kanske kan bli upp emot 100 aktiva, men sen blir det i princip för trångt på skjutvallen. Ingen vill ju står och vänta på sin tur, och dessutom har vi inte vapen så det räcker till alla.

Kostsam sport för klubbarna

Skidskytte är en ganska dyr sport för klubbar och föreningar att bedriva. Ett nytt gevär kan till exempel kosta upp emot 40 000 kronor. Och eftersom man hanterar just vapen så krävs välutbildade ledare och stort engagemang av föräldrar.

Tullus har trots allt relativt goda förutsättningar. Möjligheten att vara på skidstadion i Östersund, med tidigt utlagd snö och fullstor skjutvall, är något många klubbar i landet saknar.

SVT Nyheter Jämtland besökte Tullus en träningskväll på stadion i Östersund. Se mer i klippet ovan.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.