Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Carola Engström tror att övergången till elbilar kommer att påverka mackens framtid. Men inte nödvändigtvis till det sämre. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Allt fler kör elbil – butiksägaren Carola från Stugun tror ändå på mackens framtid

Uppdaterad
Publicerad

När allt fler elbilar säljs så minskar samtidigt behovet av bensinstationer och på sikt kan det slå hårt mot orter där macken är den naturliga knutpunkten. Men Carola Engström som driver en mack i Stugun tror ändå på framtiden.

Allt fler funderar på, eller har redan köpt en elbil, och om utvecklingen fortsätter så kommer hälften av alla bilar vara eldrivna år 2030.

Samtidigt kommer behovet av bensinstationer att minska.

Nya behov hos kunderna

I Stugun i Ragunda kommun finns bara en station men Carola Engström som driver butiken tror att macken kommer att bli kvar i någon form.

– Det gäller att anpassa sig efter nya behov när folk inte längre stannar för att tanka. Vi var en av de första i kedjan som började sälja hamburgare och det gäller att tänka mycket mera så i framtiden. Vi kommer säkert att sälja ännu mera mat. Vi kommer nog att bli ombud för olika saker som apoteket och systembolaget, säger Carola Engström.

Aktuellt med snabbladdare

De stora drivmedelskedjorna är också på gång att bygga snabbladdare vid bensinstationer utefter de stora vägarna och när det så småningom byggs laddare i Stugun är Carola beredd.

– Då kommer folk att stanna och det kommer bli bra. Jag vurmar för elbilar, säger hon.

Läget avgörande

Macken i Stugun ligger utefter relativt vältrafikerade väg 87 men andra mackar med sämre läge kan få det betydligt svårare i framtiden, tror Carola.

– Här kommer folk att stanna till även i framtiden för att ta en bensträckare och kanske köpa något medan de laddar. Men hade vi legat 200 meter upp i byn så hade vi förmodligen varit borta redan nu.

Butiksägaren Carola känner ingen oro för framtiden. Hör varför i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elbil

Mer i ämnet