På festivalen We are Stockholm utsattes flera kvinnor för sexuella ofredanden. Foto: TT

Allt fler unga anmäler sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälningar om sexuella ofredanden har ökat med 25 procent i Sverige de senaste fem åren. Det visar en ny kartläggning som polisen har gjort.

Det var med anledning av massövergreppen på unga tjejer under nyårsnatten på flera håll i Europa och på festivalen We are Stockholm som polisen beslutade utreda omfattningen av sexuella ofredanden mot unga. Och nu har rapporten kommit.

Där slås fast att anmälningarna om sexofredanden ökat med 25 procent mellan 2011 och 2016. Det handlar om allt från våldtäktsförsök och tafsanden till kränkande kommentarer.

I Jämtland har de uppmärksammade överfallen mot ensamma kvinnor i Östersund skapat en stark oro.

– Det är lite skrämmande. Man ska komma ihåg att det här är den kända ökningen, säger Jämtlands polisområdeschef Stephen Jerand som varit med och tagit fram rapporten.

Troligen större

Mörkertalet bedöms vara stort och Jerand tror att ökningen är betydligt större än så.

– Många unga anmäler aldrig att de utsatts för brott. Inställningen är att det ändå inte leder någonvart. Ett allvarligt problem, säger han.

Mest utsatta är unga tjejer under 15 år, men även pojkar drabbas. Och vanligast är det med kränkningar via sociala medier och då utsätts även barn. När det gäller fysiska sexofredanden är vanligaste miljön – skolan – och främst något som sker mellan elever.

Gruppofredanden oroar

Överfall på offentliga platser är få. Men det som väckt stor uppmärksamhet och oro på senare tid är de fall där grupper av män gett sig på ensamma unga kvinnor. Som vid överfallen i  Östersund i mars och vid gruppofredandena på simhallen i Östersund.

– Sen den uppmärksammade brottstrenden har vi gjort en hel del. Vi jobbar väldigt mycket med synlighet och samarbetar med restauranger bland annat. Dessutom har vi en bra kontakt och relation med kommunen och deras brottsförebyggande arbete, säger Jerand.

Hör mer i inslaget ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.