Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder från arbetet i Ammerån och hör projektledaren Anna Rost i klippet. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Ammerån restaureras efter flottningsepoken – kommer ta flera år

Uppdaterad
Publicerad

Ammerån är för många ett fiskeparadis och lite av en orörd pärla bland de jämtländska vattendragen, men ån är kraftigt påverkad av de åtgärder som gjordes under den stora flottningsepoken. Som en del i projektet Ecostreams for Life har man i sommar startat arbetet med att restaurera Ammerån.

I klippet kan du se bilder från arbetet och bland annat höra projektledaren Anna Rost berätta mer om restaureringen.

Även om Ammerån ses som orörd har det inte saknats planer på att bygga vattenkraft i ån genom historien. Men mycket på grund av massiva protester lokalt så blev det aldrig av. Idag är är Ammerån skyddad från utbyggnad, och är både ett naturreservat och Natura 2000-område.

Restaurering under flera år

Även om det aldrig byggdes vattenkraft i Ammerån, så är den inte fri från påverkan. Under den stora flottingsepoken så stenrensades ån och flera av dess biflöden, samt att det byggdes flera stenmurar för att styra vattnet och timret ner genom ån. Flottningen i Ammerån pågick ända fram till slutet av 60-talet. Men i sommar har man startat restaureringen av ån, ett arbete som kommer ta flera år att genomföra.

– Hela ån är ju påverkad av att den anpassades för flottning, men främst fokuserar vi på ström- och forssträckor. Vi lägger tillbaka stenar och kommer också flyga ut lekgrus, men ån är ju lång, så arbetet kommer pågå ett par somrar, säger Igor Skanderija som är arbetsledare på plats.

En av de största vattenvårdande satsningarna någonsin i Sverige  

Restaureringen är en del av det stora projektet Ecostreams for Life, som är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Jämtlands, Västernorrlands och Västerbottens län.

Totalt omfattas 140 kilometer vatten i sex älvar. Projektet pågår mellan 2021 och 2026 och har en budget på 179 miljoner kronor. I Jämtlands län ingår förutom Ammerån även Rörströmsälven och Åreälven.

– Massor av vattendrag stenrensades under flottningsepoken för att det skulle gå flotta timmer. Det ska vi vara tacksamma för, det hjälpte till att bygga Sveriges välfärd. Men nu när vi inte flottar längre är det dags att ge tillbaka det vi tagit av naturen, säger Anna Rost, projektledare för Ecostreams for Life i Jämtland.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.