Änkan: Jag blev bestört

Uppdaterad
Publicerad

– Jag blev bestört. Det säger änkan Maria Lundqvist Persson efter att hon tagit del av hovrättens frikännande dom i mobbningsmålet.

Lars Perssons änka Maria har kämpat för upprättelse och vann i tingsrätten. Då dömdes för första gången en arbetsgivare för ett arbetsmiljöbrott gällande den pyskosociala arbetsmiljön. Det var två chefer som fälldes för sin underlåtenhet att vidta åtgärder när en anställd vid Krokoms kommun, Lars Persson, kände sig mobbad i samband med en konflikt med sin närmaste chef. Lars Persson hamnade i en djup depression och efter ett uppsägningsbesked tog han sitt liv.

Tingsrättens dom överklagades. Åklagaren krävde skärpta bötesstraff medan försvaret ville att de båda dömda cheferna skulle frikännas helt. På tisdagen meddelade hovrätten sin dom och hovrätten gick på försvarets linje och frikände cheferna helt.

Chefer åtalas efter självmord

Något som upprör änkan efter Lars Persson, Maria Lundqvist Persson.

– Jag blev bestört...förvånad, tagen, när jag fick höra det att de (hovrätten) helt ogillade åtalet, att de tycker att det är okej att det går till så här., säger hon till SVT Jämtlandsnytt efter att ha tagit del av domen.

Hon hade hoppats på en fällande dom. Det har varit en tung kamp för upprättelse under de år som gått sedan hennes man Lars tog sitt liv.

– Men jag har fått mycket stöd under den här processen som varit.

Nu hade Maria Lundqvist Persson hoppats att striden äntligen skulle vara över. Men med hovrättens friande dom går nu kampen vidare.

– Det känns bra att åklagaren kommer att göra allt för att målet ska prövas i HD, säger Maria Lundqvist Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet