Foto: SVT

Riksåklagaren överklagar Krokomsdom

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagar även Riksåklagaren Hovrättens dom när det gäller mobbningsfallet i Krokom till Högsta domstolen.

Fallet gäller socialsekreteraren Lars Persson på Krokoms kommun som begick självmord 2010, efter att ha fått besked om att han skulle bli uppsagd. Han hade under en längre tid känt sig mobbad på arbetsplatsen och var även deprimerad. Två chefer på Krokoms kommun åtalades för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Åklagaren gjorde gällande att de båda cheferna inte hade gjort tillräckligt för att lösa Lars Perssons arbetssituation.

Tingsrätten i Östersund fällde förra året de två cheferna och i januari prövades fallet i hovrätten.

Hovrätten gjorde en annan bedömning och friade de båda cheferna. Hovrätten menade förvisso att cheferna hade brustit i sitt ansvar på många punkter, men menade att bristerna inte var sådana att det var straffbart.

Riksåklagaren har i dag lämnat in sitt överklagande till Högsta domstolen. RÅ menar att  det är viktigt att det klargörs hur arbetsgivarens ansvar enligt arbetsmiljölagen när det gäller just psykosociala förhållanden ska bedömas, straffrättsligt.

I förra veckan överklagade, Mats El Kott, ombud för Lars Perssons barn och änka domen till HD.

Det är ännu inte klart om Högsta domstolen kommer att pröva ärendet, men tar HD upp fallet så kommer det att bli prejudicerande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet