Expert kritisk till domen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges främsta expert på arbetsmiljörätt är kritisk till hovrättens friande dom i Krokomsmålet. Lagen är otillräcklig anser hon.

I går friade hovrätten de två cheferna vid Krokoms kommun från de arbetsmiljöbrott de dömdes för i tingsrätten, då socialsekreteraren Lars Persson tog sitt liv efter att han upplevt sig mobbad på sin arbetsplats. En dom som sveriges främsta expert på arbetsmiljörätt är kritisk till.

–Det var en besvikelse, den här typen av arbetsmiljöbrott har inte tillräckligt stöd i lagen, säger Maria Steinberg.

Hyllade åklagaren

Maria Steinberg hyllade åklagaren som i tingsrätten lyckades visa på en koppling mellan kommunens handlande och Lars självmord. Hon anser att hovrättens friande -om den står sig- kan bli problematiskt för rättsprocesser av det här slaget.

–Jag tyckte att tingsrättens dom var välskriven, man hittade sambandet mellan att Lars hotades med avsked -utan grund- och att han tog livet av sig. Men här sköt man in sig på något annat. Att socialchefen hade fått dåliga råd av sin personalchef.

Ingen går att åtala

Maria anser att hovrätten har gett socialchefen frikort när denne har tagit personalchefens råd.

–Ingen blir dömd ingen blir ansvarig För personalchefen går inte att åtala för dåliga råd, så personer som är omgivna av dåliga rådgivare går fria, säger Maria Steinberg.

Skillnad på arbetsplatsolyckor

–Hade det varit en arbetsplatsolycka så hade den högsta chefen – även om denne fått dåliga råd – förväntats fatta egna beslut. Så jag funderar mycket på om det är skillnad på olyckor och självmord som en följd av kränkningar, säger Maria Steinberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet