Hovrätten friade cheferna i sin dom den 3:e mars.

Självmordsdom överklagas till Högsta domstolen

Publicerad

Mobbningsärendet som ledde till socialarbetaren Lasse Perssons självmord borde prövas i Högsta domstolen, det anser juristen Mats El Kott, som företräder barnen.

Tingsrätten dömde två chefer vid Krokoms kommun för grov oaktsamhet, men hovrättens dom friade de cheferna. Senast den sista mars måste ett överklagande till HD vara inne och Mats El Kott sitter nu och skriver på ett överklagande.

– Vi kommer att överklaga. Hovrätten har inte förstått att Lasse Persson varit kränkt och mobbad av cheferna utan pratar istället om samarbetsproblem, säger El Kott.

Chanserna att få ett prövningstillstånd i HD ökar betydligt om Riksåklagaren beslutar sig för att överklaga, men där utreder man fortfarande frågan. El Kott tycker att frågan borde prövas.

– Det är stora skillnader mellan domarna. Tingsrättens dom handlar om grov oaktsamhet medan hovrätten anser att det varit oaktsamhet men inte ens straffbart, säger El Kott.

Även hustrun Marias advokat kommer att överklaga.

– Hovrättens dom är som en inbjudan till Högsta domstolen att pröva. Jag kan inte se annat än att den borde avgöras av HD, det är ju deras uppgift att utvidga straffrätten, säger Peter Bergqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Chefer åtalas efter självmord

Mer i ämnet