Anna-Carin Hammarberg tycker det fel att de som fått lön trots att de gått hem får jobba kvar. Foto: SVT

Anna-Carin Hammarberg: ”Tänk om det hade börjat brinna”

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Carin Hammarberg har en son som snart ska flytta till ett boende. Hon tycker det känns oroligt att de som lämnat sitt arbetspass får jobba kvar.

Anna-Carin Hammarberg är förälder och ombud för FUB, föreningen för personer med utvecklingsstörning. Hon är mycket upprörd över att anställda lagt boende, som kanske inte kunnat protestera.

De är helt beroende av hjälp

– Institutionerna försvann för länge sen, men det här blir som en institution. Man har tagit bort personernas självbestämmande. Det är nästan ett brott mot mänskliga rättigheterna. Det är vanliga människor som är beroende av hjälp för att kunna leva som andra.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Anna-Carin Hammarberg kan inte förstå kommunledningens beslut att inte ta reda på hur många och vilka anställda som missbrukat sin arbetsid.

– Det känns märkligt att de bara får fortsätta. De kan inte passa för att jobba med människor som behöver hjälp.

Socialchefen ändrar sig

Socialchefen Anna Berkested Jonsson ansåg att det inte skulle göras någon lex Sarah-anmälan om misstänkta missförhållanden. Men efter SVT:s granskning har hon under torsdagen lämnat en rapport som kan leda till en lex Sarah-anmälan.

”Boende utsattes för fara ”

– Märkligt, det här måste utredas. De boende kan ha utsatts för fara. Tänk om det börjat brinna eller några av de boende fått kramper. Det är sagt att det behövs två på plats. De boende måste få känna sig trygga, säger Anna-carin Hammarberg.

LÄS MER: Så här går en lex Sarah-anmälan till

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet