Arbetet med öppenhet börjar märkas, säger verksamhetschef Malin Andersson Foto: SVT

Verksamhetschefen: ”Anställda har börjat berätta”

Uppdaterad
Publicerad

Krokoms kommun har på kort tid skickat in sin tredje lex Sarah-anmälan om misstänkta missförhållanden på LSS-boenden. Efter SVT Jämtlands avslöjande har de anställda nu börjat berätta, enligt ledningen.

En person med funktionshinder ska inte ha fått de insatser, den hjälp som det fanns beslut på. Det ska ha skett under sex dagar i december 2016. Förklaringen till att personen blev utan rätt insatser i flera dagar är att skyddsombudet hade stoppat visst arbete med hänvisning till arbetsmiljölagen.

Kränkande behandling

Nyligen skickade kommunen in en lex Sarah-anmälan om att en person på ett gruppboende ska ha utsatts för kränkande behandling.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Anställda berättar

Inom ledningen för LSS, menar man att det arbete som satts igång efter avslöjandet om tidsfusk gjort att flera har börjat berätta om händelser på sina arbetsplatser. Sen i maj har Krokoms kommun gjort tre lex Sarha-anmälningar och fler är på gång.

– De  anställda inser att det ingår i uppdraget att anmäla om man ser något som kan ha inneburit en risk för någon, säger verksamhetschef Malin Andersson. Vi har tagit saker, allt ska upp på bordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet