Verksamhetschefen Malin Andersson berättar att anställda varit modiga och kommit till henne direkt, och berättat om sina kollegor. Foto: Arkivbild, SVT

Återigen – misstänkt arbetstidsfusk inom LSS i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Trots aktivt arbete kring värdegrund och ansvar utreder nu Krokoms kommun misstänkt fusk med arbetstider på ett LSS-boende. Anställda misstänks för att systematiskt ha utnyttjat friskvårdstid och det ska förekomma mobbning på arbetsplatsen.

2017 uppdagades ett utbrett fusk med arbetstider på LSS-boenden i Krokoms kommun. Anställda lade boende tidigt på kvällen – för att sedan själva kunna gå hem. Efter att det avslöjats inleddes omfattande utbildningsinsatser för samtliga anställda inom LSS.  Nu finns alltså återigen ett ärende om arbetstidsfusk på verksamhetschefen Malin Anderssons bord.

Modigt att anmäla kollegor

– Den gången var det tystnad och hot. Den här gången är det stor skillnad. Nu har anställda vågat komma direkt till mig och berätta. Det är mycket modigt, säger hon.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Två utredningar är nu gång.  Det ena handlar om att ta reda på omfattningen av det misstänkta användandet av friskvårdstimmar. De anställda har rätt till en timme i veckan när arbetet tillåter.

– Det jag fått veta är att man ska ha haft egna generösa regler kring friskvårdstiden, säger verksamhetschefen Malin Andersson.

Ska förekomma mobbning

Den andra utredningen rör kränkande särbehandling. Malin Andersson fick även information om att det ska förekomma mobbning på arbetsplatsen. Det ska vara en rå jargong och anställda ska ha pratat negativt om varandra.

Anhöriga informerade

Anhöriga, Gode män och förvaltare till de som bor på den berörda avdelningen är informerade.

– Har arbetsgruppen inte fungerat kan omsorgstagare ha farit illa, säger Malin Andersson.

Medan utredningen pågår har möjligheten för personal att ta ut friskvård tagits bort helt.

Krokoms kommun har inte beslutat än om man ska göra en Lex Sarah-anmälan. Det kommer man att ta beslut om efter att all berörd personal har intervjuats.

Det har tidigare larmats om missförhållanden inom LSS i Krokoms kommun. En anställd varnades efter fall av tidsfusk och vikarier har trätt fram och berättat hur brukare blivit respektlöst bemötta och fått glåpord slängda efter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet