Enligt Krokoms kommun var det för hög bemanning som gjorde tidsfusket möjligt. Foto: SVT.

Fler missförhållanden upptäcks i Krokom

Uppdaterad
Publicerad

Missförhållandena är större än vad ledningen anat. Flera vikarier har trätt fram och berättat om respektlöst bemötande och glåpord slängda efter brukarna.

SVT Jämtland avslöjade att anställda på LSS-boenden i Krokom låtit de boende gå och lägga sig tidigt och sedan har personalen gått hem trots att det återstod timmar av arbetstiden. Nu har det visat sig att missförhållanden inom Stöd och service är mycket större än vad verksamhetsledningen kunnat tro.

Respektlöst bemötande

Fler och grövre missförhållanden har upptäckts i takt med att fler visstidsanställda valt att träda fram. Förutom anställda som fuskar med arbetstid har även falsk dokumentation, respektlöst bemötande och understimulerade boende upptäckts.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Anna Berkestedt Jonsson som är verksamhetschef menar att flera anställda visat bristande kompetens och brutit mot verksamhetens rutiner och värdegrund. Upptäckterna har lett till att några anställda har fått avsluta sina anställningar, andra har fått varningar.

Brukare kallades glåpord

Parallellt har anhöriga underrättats och nu gör Lex Sarah-anmälningar om de missförhållanden som framkommit. Missförhållanden kan handla om kompetensbrist hos vissa i personalen, att brukare blivit understimulerade och det finns också vikarier som blivit vittnen till hur brukare utsatts för glåpord.

– Det är mycket illa att det som berättas kunnat fortgå. Det känns i alla fall bra att vi nu successivt får hela bilden klar för oss och kan agera därefter, säger förvaltningschef Anna Berkestedt Jonsson i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet