Ordförande Kommunal

Anställd hotas efter att ha berättat om tidsfusket

Uppdaterad
Publicerad

En anställd inom LSS har hotats efter att ha berättat om den osunda kulturen i en tidningsartikel. Krokoms kommun har lämnat ärendet till polisen.

Det var tänkt att den anställde skulle träffa SVT Jämtland på Kommunals kontor. Det var ju där det började. Kommunals ordförande Lohla Persson slog larm efter att timvikarier berättat att anställda gick hem tidigare från boendet för funktionshindrade. 

Fick mängder av hot

Men den anställde vågar inte komma. Hoten har blivit för många efter en artikel i Östersunds-Posten.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

– Ja, efter att ha berättat i tidningen så har den anställde fått mängder av telefonsamtal, SMS och blivit uthängd i sociala medier, säger Lohla Persson. Jag blir så arg. Det handlade inte om att svartmåla, utan om att berätta hur det var då och att man nu tittar framåt.

Ansvariga inom Krokoms kommun är väl medvetna om hoten.

Ärendet hos polisen

– Jag blir ledsen när jag hör de här, säger verksamhetschef Malin Andersson. Anställda inom stöd och service ska kunna tala fritt med media. Vi ska utreda detta och har kontaktat polisen.

Både Malin Andersson och Lohla Persson betonar att förändringsrabetet inom LSS går bra.

– Men en del far illa, säger Lohla Persson. De får fortfarande glåpord efter sig på ICA, när de är ute med brukarna eller gör annat på fritiden. Folk undrar om de stämplat ut eller smitit från jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på LSS-boende i Krokom

Mer i ämnet