Pia Karlsson är enhetschef på Inspektionen för vård och omsorg.

IVO: ”Har det gått till så här är det naturligtvis allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg är den myndighet som ska se till att HVB-hem sköter sig. När de hör om Obadas berättelse reagerar enhetschefen Pia Karlsson.
– Om det är så här det har gått till är det naturligtvis allvarligt, säger hon.

Samtidigt visar det sig att myndigheten redan 2017 fick en anmälan om just konsekvenser.

I juni 2017 gör en person en anonym anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Där det står att ”personal tillåts av chefer på företaget ta ungdomarna på konsekvenser”. Enligt anmälaren sker det när ungdomarna inte sköter sig.

Anmälan ledde till att IVO krävde ett svar av företaget.

– Som vi har förstått så har man tagit någon slags paus och ungdomarna har fått extra stöd av personalen och att det har skett i samförstånd med den socialtjänst som har placerat ungdomen, säger Pia Karlsson som är enhetschef.

Företaget svarade på kritiken

I svaret som företaget gett till IVO att de ”ibland, helt på frivillig basis, vid behov jobbar enskilt med elever som av olika orsaker behöver mer uppmärksamhet”. Enligt företaget kan det till exempel handla om några dagar med en drogterapeut.

IVO nöjde sig med svaret och ärendet avslutades. Men SVT har alltså träffat Obada och hans bild överensstämmer helt med den anonyma anmälaren. Enligt Obada var det inte alls på frivillig basis och den som följde med honom var någon som inte ens kunde svenska.

Vad säger du om det som Obada berättar?

– Det här är uppgifter som jag inte känner till sedan tidigare. Är det så här det går till så är det naturligtvis allvarligt, säger Pia Karlsson och fortsätter:

– Jag har inte hela bilden kring det här med konsekvenser men tar med oss uppgifterna naturligtvis, och så vi tar hänsyn till det i kommande tillsyn.

I klippet ovan kan du höra mer vad Pia Karlsson anser är allvarligt i Obadas berättelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet