Foto: SVT

Asiatiskt bolag investerar i Bydalen

Uppdaterad
Publicerad

De flesta skidanläggningarna i länet ägs av bolag långt från fjällen. Det finns undantag – ett är Bydalsfjällen. Men där har nyligen ett företag i sydostasien investerat.

Turismen är en viktig näring i Jämtland och Härjedalen. Där det investeras mest pengar är inom skidturismen. Men vinsterna från skidorterna hamnar i många fall på annat håll.

Av de tio största skidanläggningarna i länet, har ägarna sitt säte på annat håll. De flesta faktiskt i nordvästra Skåne.

SVT granskar fjällturismen

Men det finns fortfarande skidanläggningar som ägs lokalt. Till exempel i Bydalsfjällen. Här har det byggts en hel del de senaste åren.

– Vi har ju satsat på att stycka av tomter och bygga lägenheter, säger Lasse Sällström vd i Höglekardalens semesterby. Det har tagit lite tid men nu är det stor efterfrågan.

Lasse Sällström har jobbat i området i 30 år. I dag äger han både Höglekardalens semesterby och största delen av Bydalens liftanläggningar. Men nu har det dykt upp en ny aktör i dalgången. Ett av världens största medicinteknikföretag har köpt världshuset i Bydalen, ett antal tomter och boende med 116 bäddar.

– Vi ska inte bli något nytt Skistar, berättar Stefan Ahlquist, vd i bolaget Snowlodge Sweden AB och vice vd i medicinteknikföretaget SHL Group. Men vi vill utvecla det vi har köpt och vi har planer på ett hotell lite längre upp på fjället.

Hotellet som Stefan Ahlquist talar om är ingen jätteanläggning. Hideaway lodge, som det kallas, ska ligga upp vid trädgränsen och blir en exklusiv anläggning med 20 rum. Hotellet ska inte vara öppet för allmänheten utan för exklusiva gäster som vill vara på en privat anläggning.

Frågan är hur det nya bolaget kommer att märkas i dalgången.

– Ja, som det känns så kommer de att tillföra en spetsprodukt, säger Lasse Sällström. Det finns ju på många ställen i dag och det är väl bra, men det är inget som bygger volym. Vi behöver ha fler gäster, varje dag.

Det nya bolaget Snowlodge Sweden äger inget i skidanläggningarna i dag. Men det hindrar inte att det finns planer.

– Det kommer att behöva investeras i liftanläggningen så småningom, anser Stefan Ahlquist. Det behövs sittliftar till exempel. När det blir aktuellt kommer vi nog att närma oss liftbolaget.

Men Lasse Sällström, som äger 70 procent av liftbolaget, är tveksam till att sälja:

– Det handlar ju inte bara om pengar, säger han. Man måste ju också ha en idé om vad det är man vill utveckla.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällturismen

Mer i ämnet