Åtal mot misstänkte uzbeken

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen kom åtalet mot den man som misstänks för mordförsöket mot imamen Obid Nazarov i Strömsund. Den åtalade uzbekiske 37-åringen erkänner numera att han befann sig i Strömsund vid tiden för dådet.

En förmiddag i februari 2012 satt en uzbekisk yrkesmördare på en sparkstötting utanför Lagmansgatan 34 A i Strömsund. Några timmar senare hade Jämtland för första gången blivit skådeplatsen för brutal statsterrorism.

Imamen Obid Nazarov sågs som statens fiende i Uzbekistan och efter att han lämnat landet efterlystes han internationellt som en terrorist. Men i Sverige fick han asyl.

Mordförsök på Imam

22 februari 2012 skulle uzbekiska staten en gång för alla lösa problemet Nazarov. En torped hade skickats till Strömsund för att avrätta imamen.  Åklagaren Krister Petersson säger sig vara övertygad om att det var så det gick till.

Ryggsäck med mordvapen

Den åtalade 37-åringen är på ett övertygande sätt överbevisad om att han befann sig i Strömsund vid tiden för mordförsöket. Han har lämnat DNA efter sig på flera platser, han har hyrt en bil som synts i Strömsund och han syns på övervakningsbilder.

Det tyngsta beviset fanns i en ryggsäck som hittades intill Nazarovs hem. I den hittades bland annat mordvapnet samt fem patroner plus två tomhylsor.

Länge såg det hopplöst ut att gärningsmannen någonsin skulle kunna lagföras. Men helt överraskande lämnades han ut, av Ryssland.

Den 23 november inleds rättegången i Östersunds tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordförsök på Imam

Mer i ämnet