Det halvmåneformade rummet för EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: TT/Henrik Montgomery

Åtta jämtlänningar kandiderar till EU-parlamentet

Publicerad

Söndagen den 26 maj är det val till EU-parlamentet.

Enligt nyhetsbyrån Sirén är det 420 politiker runt om i vårt land som kandiderar till de 21 platser som Sverige väntas få i EU-parlamentet kommande mandatperiod. Den yngste är 18 år och bor på Gotland, den äldste är 85 år och bor i Stockholm.

Den yngste är 33 år

I Jämtlands län finns åtta kandidater, den yngste är 33 år och den äldste 57 år. Ingen av dessa anses dock stå på en valbar plats på sina respektive listor. Sex av de jämtländska kandidaterna bor i Östersund, en i Åre och en i Strömsund.

Sverige väntas få ytterligare en plats

EU-parlamentet har idag 751 ledamöter från de 28 medlemsländerna. Storbritannien har idag 73 platser i parlamentet, när de lämnar EU är planen att 46 av deras platser helt enkelt försvinner, övriga 27 fördelas mellan de länder som är kvar och Sverige får då ytterligare en plats. EU-parlamentet skulle då nästa mandatperiod ha 705 mandat.

Kandidater från Jämtlands län

Karin Näsmark (S) Strömsund

Linnea Haggren (KD) Åre

Christina Hedin (V) Östersund

Karin Thomasson (MP) Östersund

Linus Kimselius (M) Östersund

Pär Löfstrand (L) Östersund

Robert Uitto (S) Östersund

Thomas Andersson (C) Östersund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.