Emma Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jämtland berättar varför man har fattat beslut om skyddsjakt på åtta järvar. Foto: Maria Harning, SVT

Åtta järvar får skjutas i skyddsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på sammanlagt åtta järvar inom Tåssåsens och Handölsdalens samebyars åretruntmarker. Det är en jakt i förebyggande syfte berättar vilthandläggaren Emma Andersson i klippet ovan.

I samma område bedrevs licensjakt från 28 november till 31 december utan att en enda järv fälldes. Den bedrevs inom samebyarna Mittådalen, Tåssåsen och Handölsdalens åretruntmarker gällde 15 järvar. Trots att många jägare var anmälda så fälldes inte en enda järv under jakttiden.

Skyddsjakten pågår från den 28 januari till och med den 9 februari. 4 järvar i vardera samebys område får fällas.

Direkt efter avslutad licenjakt lämnade samma tre samebyar in ansökan om skyddsjakt på järv. När det gäller Mittådalens ansökan har länsstyrelsen ännu inte fattat beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer