• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Inom det rödmarkerade området får totalt 15 järvar skjutas fram till årsskiftet. Foto: SVT DesignVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jakten är slut – inga järvar har skjutits

Uppdaterad
Publicerad

Inga järvar sköts under licensjakten som har pågått i en dryg månad och som avslutades vid midnatt.

I mitten av november beslöt Naturvårdsverket om licensjakt på 15 järvar i en del av länet. Jakten började den 28 november och pågick året ut. Anledningen till licensjakten var att man ville minska skadorna på renskötseln i området.

Över 100 jägare anmälda

Över 100 jägare hade anmält sig för järvjakt i jaktkortsregistret. Efter första jaktveckan sa en representant för Naturvårdsverket till SVT att en anledning till att inga järvar skjutits kunde vara vädret; det har varit isigt och svårt att spåra djuren.

Även om ingen järv sköts under licensjakten så kommer jakttiden inte att förlängas.

Kan bli ny licensjakt nästa vinter

Gunilla Skotnicka, Naturvårdsverket

– Efter samråd med Länsstyrelsen i Jämtlands län väljer vi nu att utvärdera det här besluet och försöka ta reda på varför inga järvar har skjutits, säger Gunilla Skotnicka som är biträdande avdelningschef på Naturvårdsverket.

Hon säger också att det kan bli aktuellt med en ny licensjakt på järv nästa vinter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer