15 järvar får skjutas i Jämtlands län mellan den 28 november och 31 december 2019. Foto: Jonas Ekströmer, TT

Licensjakt på järv i Jämtland inleds i dag

Publicerad

Trots att beslutet har överklagats så kan licensjakten på järv inledas idag. 15 järvar får skjutas fram till den 31 december.

Naturvårdsverket beslutade härom veckan om att på försök tillåta licensjakt på järv i Jämtlands län. Just här är koncentrationen av järv hög, och omkring 40 procent av landets järvpopulation finns här.

Jakt i tre samebyar

Beslutet om licensjakten togs eftersom järven orsakar stora skador för rennäringen. Speciellt drabbade är samebyarna Tåssåsen, Handölsdalen och Mittådalen. Därför ska också jakten ske inom deras åretruntmarker. Det är söder om E14, väster om vägarna 321, 315 och 316, och norr om väg 84.

Järven har också under 2019 nått gynnsam bevarandestatus.

Jakt trots rättslig prövning

Licensjakten överklagades av föreningen Jaktkritikerna, som också begärde inhibition (att jakten stoppas under den rättsliga prövningen). Förvaltningsrätten i Luleå avslog begäran om inhibition, vilket innebär att jakten kan starta i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.