Rovdjursfrågan i Jämtland lyft i riksdagen: ”Allt renskötselarbete omöjliggörs”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen var Nicklas Johansson och Nils Anders Jonsson från Tåssåsens sameby inbjudna till riksdagen för att berätta om den aktuella rovdjurssituationen på samebyns område. Och budskapet var solklar – situationen är ohållbar.

– Man mår ju dåligt och det påverkar resten av familjen också. Så är det med alla mina kollegor också, berättar Nils Anders Jonsson som är rovdjursansvarig i Tåssåsens sameby. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

Samtidigt som rovdjurstrycket under en längre tid varit långt över Riksdagens beslutade toleransnivå på 10 procent, så beslutade Naturvårdsverket tidigare i år att det ska finnas en vargföryngring i Jämtlands län. Ett beslut som innebär 10 vuxna vargar i området.

Samebyn vill ändra beslutet

Naturvårdsverkets beslut diskuterades under dagen och samebyn efterlyser lagändringar.

– Vi har ett högt rovdjurstryck som det är. Vi har jättemycket järvar, lodjur, björn och kungsörn och att dessutom inhysa vargar omöjliggör allt renskötselarbete, säger Jonsson.

S-ledamot: ”Reagerat starkt”

Kalle Olsson från socialdemokraterna som tillsammans med Saila Quicklund från moderaterna varit arrangörer för seminariet säger:

– Jag har väldigt svårt att se hur en vargföryngring i Jämtlands län ska kunna kombineras med en hållbar renskötseln, så det är något jag och partikamrater regerat starkt på och vi för en dialog med myndigheter och kollegor i riksdagen och regeringen.

Nöjd efter mötet

Fem partier var representerade och likaså Sametinget och länsstyrelsen i Jämtland. Moderaternas representant Saila Quicklund är nöjd över deltagandet men ger samtidigt ett löfte om fler seminarium med fokus på rovdjurstrycket för ökad kunskap för riksdagspolitiker.

- Det var ganska många som kom men vi fortsätter ha en dialog och vi tänker bjuda in på nytt igen så att så många som möjligt får ta del av den här väldigt bra dragningen om rovdjursproblematiken, säger Moderaternas Saila Quicklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.