Det gamla behandlingshemmet på Frösön planeras bli fängelse. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Bakslag för fängelseplanerna på Frösön

Uppdaterad
Publicerad

Inget av klagomålen från grannarna till det planerade fängelset på Frösön ledde till anpassningar när det gamla behandlingshemmet på Frösö strand ska byggas om till fängelse.

Länsstyrelsen river nu upp delar av det bygglov för ett fängelse på Frösön som kommunen beviljade i mars i år. Det gamla behandlingshemmet får byggas om till fängelse. Men den tre våningar höga byggnad som planerat att byggas där det idag är en parkeringsplats får inte byggas enligt länsstyrelsens bedömning. Samma gäller för ett stängsel.

Ur länsstyrelsens beslut:

”Även om åtgärderna till viss del fyller en samhällsviktig funktion bedömer länsstyrelsen att de motstående intressena gällande ändringen av miljön och förändringen av förhållandena i området väger tyngre. ”

Fängelseplaner i Östersund

Grannar framförde klagomål

Boende i närområdet till det planerade fängelset på Frösö strand skickade tidigare i år in överklagan till Länsstyrelsen och vände sig mot delar av planerna på fängelset. Bland annat uttryckte de oro över att ha ett fängelse nära sin bostad och att de master med strålkastare som ska lysa över fängelsets innergård dygnet runt kommer att störa deras nattsömn.

Länsstyrelsen har gett avslag på samtliga punkter som grannarna framfört.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängelseplaner i Östersund

Mer i ämnet