Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Daoson (S) välkomnar Kriminalvårdens planer på ytterligare ett fängelse i Östersund. Foto: Björn B Schäfer

Kriminalvården vill bygga nytt fängelse i Östersund – ska ha plats för 500

Publicerad

I tisdags meddelade Kriminalvården Östersunds kommun att man vill bygga en ny anstalt. Niklas Daoson (S) kommunalråd välkomnar planerna och har gått med på att söka efter en lämplig tomt där fängelset kan byggas.

Kriminalvårdens ambition är att fängelset ska stå klart år 2030. Då ska det ha totalt 500 platser varav 50 är häktesplatser. Nu jobbar kommunen med att dels se över sitt eget bestånd av tomter och även undersöka möjligheterna hos privata markägare.

Del av nationell plan

Etableringen i Östersund är en del av en nationell utökning av fängelseplatser där dagens 9000 platser ska utökas till 27 000 på tio år.

Fängelseplaner i Östersund

Beslut fattas i oktober

Sent i oktober kommer Kriminalvården att ta definitivt beslut om man anser att förutsättningarna i Östersund är goda nog för att genomföra bygget.

Fängelseplaner på Frösön löper paralellt

Planerna för ett fängelse på Frösön påverkas inte av den nya etableringen. Däremot står Frösöplanerna stilla efter att de överklagats av boende i närheten. Ärendet ligger nu hos Länsstyrelsen och ska hanteras efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fängelseplaner i Östersund

Mer i ämnet